Zapečeni kelj sa sirom

 

Sastojci:
•  1 kg kelja
•  3 tvrdo kuhana jaja
•  100 g sira ementalera (ili bilo kojeg)
•  30 g maslaca
•  mrvice Revita
•  Revita sol
•  papar Revita
•  Umak:
•  40 g Revita brašna
•  30 g maslaca
•  0,5 l mlijeka
•  sol
•  papar
•  Biljeta
•  muškatni oraščić

 

Priprema:  Kelj očistiti, oprati, razrezati na četvrtine i skuhati u posoljenoj vodi s malo octa. Ostaviti ga da se hladi u vodi u kojoj se kuhao.
Za to vrijeme pripremiti umak. U posudi otopiti maslac, dodati Revita brašno i mlijeko, malo prokuhati, posoliti, začiniti i posuti muškatnim oraščićem.
Ohlađeni kelj narezati na krupnije komade, preliti bešamel umakom, lagano promiješati, te posuti ribanim sirom.
Vatrostalnu zdjelu namazati maslacem, izliti polovicu kelja, a odozgo složiti ploške tvrdo kuhanih jaja i preliti ostatkom kelja.
Posuti sjeckanim peršinom, Revita mrvicama i listićima maslaca. Staviti u zagrijanu pećnicu i zapeći dok kelj ne dobije žučkastu boju.