Mandarina je član znamenite porodice agruma, na drugom je mjestu po uzgoju među svim vrstama agruma, odmah nakon naranče. Mandarine se danas uzgajaju uglavnom u jugoistočnim Sjedinjenim Američkim Državama, Europi, sjevernoj Africi i Izraelu.
Kada govorimo o (neprskanim) mandarinama, i mesnati dio i kora ovog voća imaju svoju nutritivnu vrijednost. Mandarine su idealne kao međuobrok, vrlo ih je jednostavno pretvoriti u osvježavajući cijeđeni sok ili smoothie, ali i ukusnu marmeladu ili malo drugačiji preljev za salatu.
Nutritivna vrijednost namirnice
Unatoč svojoj sićušnoj veličini u odnosu na druge agrume, mandarine se mogu pohvaliti impresivnim nutritivnim sastavom, a sadrže čak 85% vode.
Nije slučajno što ovo voće dozrijeva upravo u doba kad se bude prehlade i viroze te je preporučljivo posegnuti za mandarinama u svrhu prevencije ovih nevolja.
Mandarine su ujedno i jedan od najkoncentriranijih izvora beta – kriptoksantina, narančastog pigmenta iz skupine karotenoida koji djeluje kao antioksidans, a u tijelu se pretvara u vitamin A.
Utjecaj na zdravlje
Antioksidativno djelovanje
Mandarine i kora mandarine odličan su izvor antioksidansa, poput vitamina C, beta – kriptoksantina te flavonoida naringina, hesperidina, tangeretina i nobiletina. Svi ovi vrijedni sastojci štite naš organizam tako da neutraliziraju štetno djelovanje oksidativnog stresa koji nastaje kao posljedica nakupljanja slobodnih radikala, spojeva koji se povezuju s razvojem kroničnih bolesti, poput bolesti srca i krvnih žila, artritisa i karcinoma.
Zdravlje imuniteta
Konzumacijom mandarina možemo doprinijeti zdravlju našeg imuniteta budući da sadrže zavidne količine vitamina C. Vitamin C u mandarinama može pomoći u zaštiti od virusa i bakterija djelujući na T – stanice imunosnog sustava. Naime, istraživanja pokazuju da vitamin C utječe na razvoj i funkciju ovih važnih stanica našeg imuniteta.
Zdravlje kože
Budući da vitamin C utječe na proizvodnju kolagena, mandarine zbog sadržaja ovog vitamina mogu biti od koristi i u održavanja zdrave i blistave kože. Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu, a odgovoran je za strukturu, snagu i stabilnost vezivnog tkiva, uključujući i naše kože. Kako starimo, razina kolagena u tijelu opada. Vitamin C potiče sintezu kolagena, što u konačnici smanjuje znakove starenja, kao što su bore. Osim toga, antoksidativna svojstva vitamina C mogu pomoći u smanjenju znakova starenja na način da usporavaju oštećenja kože uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala.
Mandarine u kuhinji
Iako ih je najslađe pojesti kao brzi međuobrok, mandarine su svestrana namirnica te ih je vrlo lako uklopiti u slana i slatka jela. U nastavku vam donosimo nekoliko brzih ideja kako iskoristiti mandarine u kuhinji:
- Ogulite ih i napravite šarenu voćnu ili voćno – povrtnu salatu.
- Neprskanu koricu i cijeđeni sok iskoristite u pripremi koktela, preljeva za salatu, ali i sočnih kolača i slastica.
- Sok mandarine iskoristite u pripremi marinada za piletinu ili ribu.
- Ubacite ih u jogurt ili prekonoćnu zobenu kašu za nutritivno bogati doručak.
Izvor: vitamini.hr